Södra Västerbottens släktforskare

Fotografier

För fotografier från Västerbotten hänvisas i första hand till Fotoarkivet vid Västerbottens museum. Där finns c:a åtta miljoner fotografier och negativ. Ett omfattande arbete pågår med att digitalisera samlingen. De skannade bilderna läggs ut på Kulturarv Västerbotten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Äldre porträtt kan finnas - och läggas ut - på Porträttfynd på Rötter:

 

 

 

 

 

Mängder av gamla svenska flygfotografier finns samlade på Företaget Flygfotohistorias webbsida:

 

 

 

 

 

 

Hos kommunerna samt arkivinstitutionerna finns också mängder av fotografier, mer eller mindre sökbara.

 

 

Ta hand om släktens fotografier

 

Allt för många fotografier - både äldre och nyare - ligger i album eller lösa i lådor utan vare sig uppgifter om namn på personer, platser eller fotografer. Se till att få dessa fotografier identifierade i möjligaste mån. Detta gäller även dina egna foton.

 

Gå igenom fotografierna och skriv med blyertspenna på baksidan. Du kommer att ångra dig om du inte tar tag i detta nu, innan det är för sent.

 

För att identifiera personer på fotografier kan du med fördel skanna in dessa och förstora upp bilden och visa upp för släktingar eller personer från samma by. Det blir då betydligt lättare att se på bilden än att sitta med förstoringsglas.

 

För information om t.ex. vård och förvaring av fotografier samt lagar om webbpublicering m.m., läs arkivarie Ulrika Hoffmans vid Nordiska Museet råd via denna länk: Att bevara äldre fotografier.